Viestintä ja neuvonta

Viestinnän ja neuvonnan pääteemana vuonna 2024 oli biojätteen lajitteluvelvoitteen laajeneminen. Käynnistimme tammikuussa Biot kiertoon – Sinulla on voima -biojätekampanjan. Lanseerasimme biojätteen lajitteluvelvoitteesta kertovan kampanjasivun verkkosivujemme yhteyteen.

Kampanjan aikana järjestettiin biojäteinfotilaisuus jokaisessa toimialueemme kunnassa, jota velvoitteen laajeneminen koski. Oulussa niitä järjestettiin likimain kaikissa kaupunginosissa. Tapahtumia oli yhteensä 37, joista kuusi toteutettiin Teamsissä etäyhteydellä. Tilaisuuksissa tavoitettiin yhteensä 751 henkilöä.

Lisäksi velvoitteesta viestittiin monikanavaisesti: radiossa, lehdissä, bussinkylkimainoksissa, sähköisissä infonäytöissä ja sosiaalisessa mediassa. Lähetimme myös noin 30 000 kohdennettua kirjettä keskeisille asuinalueille niihin koteihin, joita laajentuva omakotitalojen biojätteen lajitteluvelvollisuus koski.

Sosiaalisen median orgaaniset julkaisutNäyttökertojen määrä kampanjasivuillaOmien verkkosivujen uutiset aiheestaLähetetyt mediatiedotteetUutiset mediassa
90 julkaisua24852 näyttökertaa11 uutista6 tiedotetta32 juttua

Otimme käyttöön uuden kierrätyskasvatuskonseptin, jossa kestävien elämäntapojen pohtiminen tuodaan entistä lähemmäksi koululaisten arkea. Konseptissa on etenkin alakoulu- ja eskarivierailuilla mukana Kiertokaaren uusi kierrätysmaskotti Kippa-lisko. Kokonaan kierrätysmateriaaleista valmistettu käsinukke Kippa korvasi eläkepäiville vetäytyneen Oiva Roina -variksen, joka oli ollut jo vuosikymmeniä mukana Kiertokaaren kierrätyskasvatuksessa.

Konsepti valmistui opinnäytetyönä kevään aikana, ja sitä markkinoitiin kouluille. Kiertotalousasiantuntijamme kertoi syksyn aikana yhteensä 38 ryhmälle Oulun seudun alakouluissa ja yläkouluissa kiertotaloudesta, lajittelusta ja kestävästä arjesta. Tavoitimme vierailuilla noin 750 lasta ja nuorta.

Vierailuiden kokonaismäärä palautui muutenkin koronapandemiaa edeltäneelle tasolle. Olimme vuoden aikana mukana noin 165 tilaisuudessa (v. 2023: 140), joissa tavoitimme yhteensä noin 3500 asiakasta (v. 2023: 3300).

Tavoitimme noin 3500 asiakasta erilaisissa tilaisuuksissa.

Tilaisuuksiin lukeutuivat kiertotalouskasvatusoppitunnit, biojäteinfot sekä esimerkiksi erilaiset messut ja muut massayleisötapahtumat, taloyhtiöille suunnatut tapahtumat, käynnit eri yhdistysten vieraana sekä vierailut Ruskon jätekeskuksessa.

Käytimme asiakasviestinnässä erityisesti Facebookia ja Instagramia. Kiertokaarella ja Limingantullin Kierrätyskeskus Likellä on erilliset Facebook- ja Instagram-tilit. Facebookin ja Instagramin rinnalla hyödynsimme erityisesti työnhaku- ja työnantajamielikuvaviestintään LinkedIniä. Sen sijaan TikTokin ja X:n (entinen Twitter) käyttö päättyi.

Meillä oli eri somekanavissa yhteensä 6158 seuraajaa (v. 2023: 4866, v. 2022: 4164, v. 2021: 2511).

Jatkoimme aktiivista taloyhtiöviestintää lähettämällä isännöitsijöille säännöllisesti uutiskirjeitä sekä järjestämällä syksyllä aamukahvitilaisuuden. Tehostimme taloyhtiöille tarkoitettujen lajitteluaineistojen tuotantoa.

Tuttu lajitteluopas jaettiin jokaiseen toimialueemme kotiin julkisena tiedotteena huhtikuussa. Sitä oli saatavilla myös kirjastoissa. Asiakastutkimuksemme mukaan painettua opasta pidetään edelleen tärkeimpänä lajitteluviestinnän kanavana.

Biojätteen lajitteluvelvoitteen tuoman viestintätarpeen takia asiakaslehti Hyötyposti jaettiin julkisena tiedotteena omistajakuntiin marraskuussa. Lisäksi digitalisoimme vuosikertomuksen.

Meillä on aikaisemmin ollut käytössä yhteinen intranet Oulun kaupungin kanssa, ja sivustolla on ollut Kiertokaaren oma osio. Vuonna 2024 siirryimme käyttämään Sharepointiin itse rakentamaamme, pelkästään Kiertokaaren käytössä olevaa intraa. Tavoitteena oli saada henkilöstölle alusta, jolla voi jakaa paitsi ajankohtaisia uutisia, myös yksityiskohtaisia työohjeita ja tietoa toimintatavoistamme.

Muita tärkeitä henkilöstöviestinnän kanavia ovat esimerkiksi henkilöstön sosiaalitiloissa olevat infotelevisiot, säännölliset palaverit koko työyhteisölle sekä sähköposti.