
Tutkimus- ja kehityshankkeet
Lähtölaukaus itsepalveluasioinnille
Kiertokaaren tutkimus- ja kehitystiimissä haetaan uusia ratkaisuja ja innovaatioita kiertotalouden kehittämiseksi. Iso askel vuonna 2024 oli Kiertokaaren ensimmäisten IPA-itsepalvelutoimintojen toteuttaminen. Avasimme kesäkuussa Pudasjärven siirtokuormausasemalle itsepalveluasiointikaistan. Kokemukset ovat olleet positiivisia, ja itsepalvelumahdollisuuden käyttöönotto nosti aseman asiakasmäärää noin 20 prosentilla vuoden 2024 aikana.
Lue lisää Pudasjärven IPA:sta: Pudasjärven siirtokuormausasemalle itsepalvelumahdollisuus – helppoa jäteasiointia mihin aikaan vain – Kiertokaari
Kokemukset IPA-toiminnoista ovat olleet positiivisia.
Lisäksi avasimme itsepalveluperiaatteella toimivan jäteaseman Oulun Hartaanselänrannan asuntomessualueen rakentajille. Näin rakentajat voivat lajitella työmaan lähellä. Messut järjestetään Oulussa vuonna 2025, ja rakentaminen on ollut vauhdissa jo pitkään.
Lue lisää messualueen IPAsta: Asuntomessurakentajat pääsevät lajittelemaan lähellä – Kiertokaari
Aktiivista osallistumista kiertotaloushankkeisiin
Työskentelemme aktiivisesti erilaisissa hankkeissa toteuttajina, asiantuntijoina sekä ohjausryhmien jäseninä. Vuonna 2024 käynnistyi kaksi uutta hanketta, joissa olemme vetovastuussa.
KaMu-projektissa pilotoidaan fermentointikompostointia sekä biohiilen valmistamista kasvualustatuotannon parantamiseksi. Hanke on Ympäristöministeriön rahoittama ja osa ravinteiden kierrätykseen liittyvää AHTI-ohjelmaa, jonka tavoitteena on vesien ja meren tilan parantaminen.
THREADs-hankkeessa kehitetään poistotekstiilin lajittelua ja keräystä sekä lisätään kuluttajien tietämystä tekstiileistä. EU-rahoitteisessa Interreg NPA-projektissa on mukana yhteistyökumppaneita Suomesta, Norjasta, Islannista ja Irlannista. Hanke edistää kiertotaloutta ja yhteisiä päämääriä tekstiilin suunnittelusta sen uusiokäyttöön ja kierrätykseen.
Lue lisää THREADs-hankkeesta: Kansainvälisin voimin tekstiilivuorten kimppuun – Kiertokaari

AshCycle-hankkeessa tehtiin ensimmäiset kokeet
Aiemmin alkaneista hankkeista meillä on merkittävä rooli Nordic Waste Management Vision – NOWA-hankkeessa sekä AshCyclessä.
AshCycle-hankkeessa teimme ensimmäiset pilottikokeet kesällä 2024. Ne osoittivat, että jätteen ja biomassan poltossa syntyvää pohjatuhkaa voidaan hyödyntää tukimuurielementtien valmistamisessa. Lue lisää pilottikokeesta asiakaslehden sivulta 12: Kiertokaari Hyötyposti 2024
NOWA:ssa rakennetaan kestävää jätehuoltoa Pohjoisen Skandinavian alueelle ja uutta yhteistyötä kiertotalouteen. Tavoitteena on luoda pohja pohjoismaiselle jätehuoltoneuvostolle sekä edistää yhteisten jätemarkkinoiden kehittämistä kansainvälisesti. NOWA on Interreg-hanke, jossa mukana on Suomen, Ruotsin ja Norjan jätehuoltotoimijoita ja sidosryhmiä.
Asiakassovellukselle testikäyttäjät
Jatkoimme asiakassovelluksen kehittämistyötä. Yhteensä 24 vapaaehtoista taloyhtiötä on testannut sovelluksen ensimmäistä vaihetta, Käppiä. Siinä asukas ottaa kuvan avoimesta jäteastiasta, sovellus analysoi siitä jäteastian täyttöasteen ja tilaa tarvittaessa astian tyhjennyksen.
Tavoitteena on vuoden 2025 aikana jatkaa sovelluksen kehittämistä ja yhdistää siihen kaikki asiakkaan tarvitsemat palvelut ja tiedot.
Lajittelututkimuksilla kerättiin tietoa
Toteutimme kaksi lajittelututkimusta. Toisessa tutkittiin kotona lajitellun sekajätteen koostumusta ja toisessa rakennusjätteen koostumusta Ruskon jätekeskuksen lajitteluareena Larella ja asuntomessualueen itsepalvelujäteasemalla.

Syyskuussa tehtiin sekajätteen koostumustutkimus yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa. Edeltävä tutkimus on syksyltä 2023.
Tutkimuksessa käytiin läpi sekajätepussien sisältöjä. Otanta oli kerätty pakkaavilla jäteautoilla sekä pientalo- että kerrostaloalueilta. Varsinaisen sekajätteen osuus oli tällä kertaa 28,2 %, kun tarkastellaan sekä pientaloja että taloyhtiöitä. Eniten joukossa oli biojätettä.
Sekajätteen lajittelututkimus, syyskuu 2024, suurimmat jätejakeet (%)
Sekajätepussien sisältö:
- biojätettä 28,5 %
- sekajätettä 28,2 %
- muovia 15,2 %
- paperia 7,8 %
- kartonkia ja pahvia 7,6 %.
Joukossa oli myös pieni määrä metallia ja lasia, vaarallisia kemikaaleja, sähkölaitteita, akkuja ja puuta.
Sekajätteen seassa olevan biojätteen määrä oli vähentynyt vuoteen 2023 verrattuna 9,7 prosenttiyksikköä. Tuloksessa näkyy positiivisesti, että biojätteen lajitteluvelvoite oli astunut voimaan pari kuukautta aikaisemmin. Toki biojätettä ei olisi pitänyt juuri olla pientalojen sekajätteen seassa, mutta koska muutos oli niin tuore, lakimuutoksen todelliset vaikutukset nähdään vasta myöhemmin.
Sujuva lajittelumahdollisuus petraa rakennusjätteiden lajittelua
Toisessa tutkimuksessa selvitettävänä oli, lisäävätkö helposti saavutettavat lajittelumahdollisuudet rakennusjätteen lajittelua. Hartaanselän Asuntomessualueen pientalorakentajat voivat lajitella jätteet työmaan lähellä sijaitsevalla itsepalvelujäteasemalla IPA:lla.
IPA:lla on lajittelumahdollisuus villalle, metallille, painekyllästetylle, käsitellylle ja käsittelemättömälle puulle, betonille ja tiilelle, kipsilevylle sekä pakkausjätteille. Tämän lisäksi IPA:lla on sekalaisen rakennusjätteen lava. Tältä lavalta poimittiin otanta, jota verrattiin Ruskon jätekeskuksen lajittelemattoman rakennusjätteen vastaanottopisteeltä otettuun näytteeseen.
Myös Ruskon jätekeskuksessa asiakkailla on mahdollisuus lajitella esimerkiksi kipsilevyt, käsitelty puu ja kiviainekset omiin lajittelupisteisiinsä, mutta osa asiakkaista tuo ne silti suoraan lajittelemattoman jätteen vastaanottopisteeseen. Vertailu osoitti, että asuntomessualueen työmaalla lajitellaan käsiteltyä puuta sekä kiviaineksia tarkemmin kuin Ruskossa.
Lue lisää Kiertokaaren tutkimus- ja kehittämistyöstä.



