Toimimme
kiertotalouden
alustana

Vuonna 2024 aloitimme uutena toimintana betonia valmistavan yrityksen ylijäämäbetonin hyödyntämisen. Siitä valmistettiin noin 200 kappaletta betonielementtejä, joista puolet myytiin ja loput hyödynnettiin Ruskon jätekeskuksessa esimerkiksi jätteenkäsittelykentän tukimuurina.

Hyödynsimme ylijäämäbetonia tukimuurielementeissä.

Lisäksi suunnittelimme jatkoa kasvualustatuotannolle. Ruskon jätekeskuksessa oli vuosina 2022–2023 käynnissä kasvualustatuotannon pilotti, jossa hyödynnetään haravointijätettä ja Gasum Oy:n biokaasulaitoksen mädätysjäännöstä. Lue lisää pilotista. Solmimme yhteistyösopimuksen Kekkilä-BVB Oy:n kanssa kasvualustatuotteiden valmistamisesta. Toiminnan on tarkoitus alkaa toukokuussa 2025.

Toimimme kiertotalousalustana ja tarjoamme yrityksille vuokralle varastointi- ja käsittelykenttiä erilaisia kiertotaloustoimintoja varten Ruskon jätekeskuksen pohjoispuolella sijaitsevalta laajennusalueelta. Vuonna 2024 valmistui 1,5 hehtaaria lisää jätteenkäsittelykenttää. Lisäksi jätekeskuksen alueelle valmistui toinen 0,7 hehtaarin suuruinen varastokenttä, joka vuokrattiin Syklo Oy:lle.

Laajennusalueella olivat vuokralla Syklo, Fortum Waste Solutions Oy ja Rakeistus. Syklo käyttää aluetta kiinteistöjen paalatun sekajätteen välivarastointiin silloin, kun jätettä polttavalla Laanilan ekovoimalaitoksella on huoltoseisokkeja. Rakeistus on käyttänyt aluetta joulukuusta alkaen metsälannoitteiden välivarastointiin ja pakkaamiseen.

Fortum käsittelee ekovoimalaitoksella syntyvää kuonaa ja ottaa vastaan metallia sekä käsittelee sitä laajennusalueella. Fortum toimii myös vaarallisen jätteen vastaanoton yhteistyökumppaninamme.

Nykyisen loppusijoitusalueen ensimmäisen vaiheen maisemointi valmistui. Aluetta on yhteensä noin kolme hehtaaria.

Maisemoinnissa on hyödynnetty runsaasti uusiomateriaaleja: esimerkiksi betonimursketta, jätteenkäsittelyssä syntyvää epäorgaanista alitetta, lievästi pilaantunutta maa-ainesta, jätteenpoltossa syntyvän kuonan mineraalijakeita sekä Stora Enson paperitehtaalla syntynyttä kuitusavea. Pintakerroksessa hyödynnettiin myös kompostoitua haravointijätettä.